languagesoftware.net - which is the best language course or software - compare

Useful Javanese phrases

A collection of useful phrases in Javanese. Click on the English phrases to see them in many other languages.

There are two main levels of formality in Javanese: Kromo Inggil or formal style, and Ngoko or informal style. Each level has at least three sub-levels.

English bạsạ Jạwi / bạsạ Jạwạ (Javanese)
Kromo Inggil
(formal)
Ngoko
(informal)
Welcome Sugeng rawuh  
Hello Halo Halo
How are you?
I'm fine, thanks. And you?
Kadọs pundi kabaripun? Piyé kabaré?
Pangéstinipun saé Apik-apik baé
Long time no see Sampun dangu bọten kepanggih Wis suwé ora ketemu
What's your name?
My name is ...
Asmanipun panjenengan sinten? Jenengmu sạpạ?
Nami kulạ ... Jenengku ...
Where are you from?
I'm from ...
Panjengan saking ngendi? Kowe sạkạ ngendi?
Kulạ saking ... Aku sạkạ ...
Pleased to meet you Kulạ seneng kepanggih
kaliyan panjengan
Aku seneng ketemu karo kowé
Good morning Sugeng énjing  
Good afternoon Sugeng siang  
Good evening Sugeng sọnten  
Good night Sugeng dalu  
Goodbye Kepanggih malih benjang Dah dah!
Good luck Mugi tansah diparingi rejeki  
Cheers/Good health! Mugi tansah diparingi kasarasan Mugạ séhat terus
Have a nice day Mugi diparingi dinten ingkang saé  
Bon appetit Sugeng dhahar Ayo dipangan
Bon voyage Sugeng tindhak Slamet jalan
I don't understand Kula bọten mangertọs Aku ora mudeng
Please speak more slowly Tulung, pendikan ingkang sarèh Tulung, ngọmọng alọn-alọn
Do you speak Javanese? Punạpạ panjenengan saged bạsạ Jạwi Ạpạ kowé isạ bạsạ Jạwạ
Inggih, sethithik Yạ, sithik
How do you say ...
in Javanese?
Kadọs pundi panjengan
ngendikaaken ... ing bạsạ jawi
Piye kowé ngọmọng ...
ing bạsạ jạwạ
Excuse me Nuwun séwu Mit - amit
How much is this? Pinten reginipun? Pirạ regané?
Sorry Nyuwun pangapunten Jaluk ngapurạ
Thank you
Response
Matur nuwun Trim
Sami-sami Pạdhạ-pạdhạ
Where's the toilet? Paturasanipun wọnten pundi? Paturasané ạnạ ngendi?
This gentleman/lady will pay for everything Piantun menika ingkang badhé
bayar sedạyạ
Wọng kaé sing arep bayar kabèh
Would you like to dance with me? Punạpạ panjenangan kersạ
nari kaliyan kulạ?
Ạpạ kowé gelem joged karo aku?
I love you Kula tresna panjengan Aku seneng kowe
Get well soon Énggal dhangan Ndang mari
Leave me alone! Késah kemaẉn! Lungạ!
Call the police! Hubungi pulisi! Hubungi polisi!
Help!
Fire!
Stop!
Tulung!
Kọbọngan!
Stop!
Tulung!
Kọbọngan!
Stop!
Merry Christmas
and Happy New Year
Sugeng Riyạyạ Natal lan Warsạ Énggal (frm)
Sugeng Natal lan Sugeng Warso Enggal (inf)
Slamet Natal lan Taun Anyar (inf)

Warning: include(../../includes/phrases/christmas_javanese2.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/omniglot/public_html/language/phrases/javanese.php on line 237

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../../includes/phrases/christmas_javanese2.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/omniglot/public_html/language/phrases/javanese.php on line 237
Happy Easter Sugeng Riyạyạ Paskah Slamet Paskah
Happy Birthday Sugeng Tanggap Warsạ Slamet Ulang Taun
One language is never enough Setunggal bạsạ menika bọten cekap Sak bọsọ kuwi ora cukup

Javanese phrases provided by Lucas Jalu Adi Laksita

See these phrases in the Javanese alphabet in Word or PDF format.

More Javanese phrases in the Javanese alphabet (PDF) from Budi Sayoga

If you would like to make any corrections or additions to this page, or if you can provide recordings, please contact me.

Information about Javanese Useful phrases in Javanese | Numbers in Javanese Tower of Babel in Javanese | Javanese learning materials

Phrases in Austronesian languages

Banjar, Cebuano, Chamorro, Cuyonon, Fijian, Hawaiian, Iban, Iloko, Indonesian, Javanese, Malagasy, Malay, Māori, Samoan, Sundanese, Tagalog, Tahitian, Tetum, Tuvaluan

Phrases in other languages


Learn Chinese Characters with the Omniglot Chinese app | Language Jobs at Jobseeker.co.uk
Hosted by Kualo